Design

Varför responsiv design är viktigt för din hemsida

May 4, 2023

Användarupplevelse när viktig på din hemsida!
När du ska skapa en framgångsrik hemsida är det viktigt att tänka på användarupplevelsen. En avgörande del av användarupplevelsen är att hemsidan ska fungera smidigt oavsett vilken enhet (mobiltelefon, desktop, ipads, breda skärmar osv) som används för att besöka den. För att hemsidan ska vara snygg och användarvänlig på olika enheter krävs en responsiv design.

Vad är responsiv design?
Responsiv design handlar om att skapa en webbplats som är optimerad för alla enheter. Det innebär att webbplatsen automatiskt anpassar sig efter skärmstorleken på enheten som används för att besöka den. Detta är framför allt viktigt eftersom fler och fler människor använder mobila enheter när de surfar på nätet.
Utöver detta är det viktigt att se till att det är lätt att navigera på din hemsida och att alla element på sidan är tydligt synliga, oavsett vilken enhet som används för att besöka den.

Hur uppnår man en responsiv design?

  1. Använd ett responsivt ramverk
    Ett responsivt ramverk är en samling av HTML, CSS och JavaScript som gör det enklare att skapa en responsiv design. Det finns flera populära ramverk som Bootstrap, Foundation och Materialize som har byggts med responsiv design i åtanke.
  2. Skapa en flexibel layout
    En flexibel layout är en viktig del av en responsiv design. Genom att använda flexibla enheter som procent, istället för absoluta enheter som pixlar, kan layouten anpassas automatiskt till olika skärmstorlekar. Använd också media queries, som är CSS-regler som tillåter dig att ändra stilen på en webbplats baserat på skärmstorleken.
  3. Använd en enhetlig design
    Det är viktigt att din webbplats har en enhetlig design på alla enheter. Använd samma typsnitt, färger och bildspråk på alla enheter för att ge en enhetlig användarupplevelse.

Bra användarupplevelse innebär bättre SEO
Förutom att förbättra användarupplevelsen kan en responsiv webbplats också ha positiva effekter på sökmotoroptimering (SEO). Google och andra sökmotorer premierar hemsidor med en bra användarupplevelse på mobiler. En hemsida med responsiv design har större chanser att hamna högre upp i SERP:en (Search Engine Results Page). Detta innebär att webbplatsen kan rankas högre på sökmotorer som Google, vilket i sin tur kan leda till ökad trafik och bättre konverteringar.

Är du osäker på om din hemsida är responsiv?
Du kan använda dig av olika verktyg för att testa om din hemsida fungerar väl på mobila enheter, till exempel Googles Mobile-Friendly Test. Med detta verktyg får du förslag på vad som behöver justeras på din hemsida för att förbättra användarupplevelsen på mobila enheter.

Var det mycket att tänka på? Oroa dig inte – alla hemsidor vi bygger har en responsiv design. Kontakta oss idag för mer information!

Quotation box photo.

,  

Gallery photo.
Gallery - Full-column Photo
Gallery - Big Photo 01
Gallery - Big Photo 02
Gallery photo.Gallery photo.
Gallery - Big Photo 01
Gallery - Small Photo 01
Gallery - Small Photo 02
Gallery photo.Gallery photo.Gallery photo.
Post author's avatar

Post's Author

Agatha Brown

Follow On

Follow Agatha Brown: