Design

Vi har sammanställt en lista med 10 tips för att skapa en professionell hemsida.

January 28, 2024

För att en hemsida ska klassas som professionell krävs mer än bara en snygg design. Ett starkt digitalt varumärke är oerhört viktigt i dagens samhälle och där är en professionell hemsida en mycket viktig faktor för att ditt företag ska upplevas som seriöst samt hittas av nya besökare.
Det finns mycket att tänka på i skapandet av en bra hemsida men för att hjälpa dig på vägen listar vi 10 viktiga punkter nedan.

1. Ha en tydlig målsättning

Innan du börjar designa din hemsida är det viktigt att du har en målsättning för vad du vill att besökarna ska göra på din hemsida. Vill du sälja produkter, samla in e-postadresser, eller bara informera dina besökare om ditt företag? När du identifierat en målsättning kan du designa din hemsida på ett sätt som leder besökarna mot ditt mål.

2. Använd en ren och professionell layout

Det är viktigt att din hemsida ser ren och professionell ut. Det ska vara enkelt att navigera och layouten ska inte vara rörig. Använd inte för många färger eller typsnitt och se till att texten är lättläst på alla olika enheter.

3. Använd högkvalitativa bilder

Bilder är en viktig del av en hemsida så se till att de är av hög kvalitet och passar in i din design. Använd inte bilder som är suddiga eller för små. Högupplösta bilder kan påverka hemsidans laddningshastighet framför allt på mobila enheter, så det kan vara en god idé att konvertera bilderna till effektiva filformat som t.ex. WebP, ett filformat som är skräddarsytt för hemsidor.
Ett tips för att skapa riktigt snygga bilder, kostnadsfritt, är genom att använda AI-verktyg. Du kan läsa mer om det här.

4. Skapa enkel navigering

Dina besökare ska lätt kunna hitta informationen de söker efter på din hemsida. Se därför till att din navigering är enkel och tydlig. Använd en meny som är lätt att förstå och placera ut den tydligt på hemsidan.

5. Använd tydliga rubriker och underrubriker

Rubriker och underrubriker hjälper besökarna att förstå vad din hemsida handlar om. Se till att rubrikerna och underrubrikerna är tydliga och lättlästa och att de ger en bra översikt över innehållet på din hemsida.
Den moderna människan utsätts för oerhört mycket information varje dag och är därför experter på att sålla information. Du har ett antal sekunder på dig att locka en besökare att läsa mer om din hemsida, så tydlighet är enormt viktigt. Låter du besökaren gissa vad din hemsida går ut på, är sannolikheten att den lämnar hemsidan.
Tydlig rubriksättning hjälper också Google att förstå vad din hemsida handlar om, vilket kan förbättra hemsidans SEO.

6. Använd tydliga CTA-knappar

En CTA-knapp (Call-to-Action) är en knapp som uppmanar besökarna att utföra en viss handling, t.ex. att köpa en produkt eller anmäla sig till ett nyhetsbrev. Se till att dina CTA-knappar är tydliga och placerade på strategiskt valda platser på din hemsida.

7. Använd responsiv design

Idag använder vi många olika typer av enheter för att surfa på nätet, där mobiler utgör en majoritet av trafiken på webben. Det är därför viktigt att din hemsida har en responsiv design, vilket innebär att den anpassar sig automatiskt efter skärmen som besökaren är inne på - oavsett om skärmen är stor och bred, en normal laptop eller olika mobiltelefoner.
Vi har skrivit en hel artikel om just responsiv design, som du kan läsa här.

8. Bra sökmotoroptimering (SEO)

SEO är viktigt för att din hemsida ska synas högt upp i sökresultaten på Google och andra sökmotorer. Gör först en sökordsanalys - vilka sökningar på Google ger relevant trafik för dig? Försök identifiera sökord som både är relevanta för din verksamhet, men också där konkurrensen inte är skyhög. Det tar tid att komma upp till förstasidan på Google och de hemsidor som rankar högst på de mest uppenbara sökorden för din bransch har arbetat på det i mycket lång tid.
När du gjort din sökordsanalys och identifierat en strategi - se till att på ett snyggt sätt använda nyckelorden på din hemsida och skriva bra metabeskrivningar. Länkar från andra etablerade hemsidor är guld värt och ger Google ett intryck att din hemsida är att lita på. Det är viktigt för Google är att ge bra svar på deras kunders sökningar - se därför till att du har högkvalitativt innehåll på din hemsida. Google kommer märka av om dina besökare bara är inne på din hemsida en kort period utan att få svar på sin frågeställning, vilket kommer ha en negativ påverkan på din SEO.
SEO är ett komplext ämne där sökmotorernas algoritmer använder hundratals parametrar för att bestämma vilka sökresultat som kommer upp på en sökning. Du kan läsa mer om best praxis inom sökmotoroptimering här.

9. Uppdatera regelbundet

En hemsida som inte uppdateras regelbundet kan se ointressant ut, både i besökarens ögon och Googles. Se till att du uppdaterar din hemsida regelbundet med nytt innehåll och att du tar bort gammalt innehåll som inte längre är relevant.
Om du tar bort gammalt innehåll - se också till att ta bort alla internlänkar till detta innehåll. Brutna länkar är dåligt både för användarupplevelsen och SEO.

10. Testa och optimera

Det är viktigt att du regelbundet testar din hemsida och optimerar den för att få bästa möjliga resultat. Använd verktyg som Google Analytics för att se hur besökare beter sig på din hemsida, och gör sedan ändringar för att förbättra besökarupplevelsen.

Genom att följa dessa 10 tips har du en bra grund för en professionell hemsida som hjälper dig att bygga upp ett starkt digitalt varumärke så du kan nå ut till fler potentiella kunder. Tänk på att det är en process som tar tid och engagemang, men med rätt inställning och kunskap kan du bygga upp en hemsida som verkligen sticker ut.

Känns det övermäkigt? Läs om hur vi kan hjälpa dig här.

Quotation box photo.

,  

Gallery photo.
Gallery - Full-column Photo
Gallery - Big Photo 01
Gallery - Big Photo 02
Gallery photo.Gallery photo.
Gallery - Big Photo 01
Gallery - Small Photo 01
Gallery - Small Photo 02
Gallery photo.Gallery photo.Gallery photo.
Post author's avatar

Post's Author

Amanda Jones

Follow On

Follow Jennifer Williams: