Digital Närvaro

Så här väljer du rätt: Vad du bör tänka på när du ska bygga eller köpa en ny hemsida

March 30, 2024

Det går knappast att överskatta vikten av att ha en professionell hemsida idag. Hur ofta får du besök till ditt kontor nuförtiden? Nej, det är din hemsida som är ditt ansikte utåt. Att uppgradera sin hemsida till ett modernt format är en avgörande investering för att locka nya kunder, behålla befintliga och stärka ditt varumärke. Men valen du behöver ta inför att uppgradera sin hemsida kan vara överväldigande.

  • Ska vi bygga webbplatsen själva eller ta hjälp av en webbyrå?
  • Vilket verktyg ska vi använda för hemsidan? Wordpress, Webflow, Wix eller något av de andra hundratals verktygen som finns?
  • Vad behöver vi tänka på för SEO och kan vi arbeta med det själva?
  • Räcker det med att uppdatera vår befintliga hemsida eller behöver vi bygga en helt ny webbplats?
  • Vad är en rimlig budget för en hemsida?
  • Behöver vi ha hjälp med förvaltning av hemsidan eller klarar vi det själva?

Svaret på alla ovan frågor är att det beror på. Det beror på vad syftet med din hemsida är, vilket stadie ditt företag är i, hur er hemsida ser ut idag...
Men! Vi ska försöka ge lite generella svar på ovan frågor och ge lite mer insikter kring ämnet.


Först och främst - ska du bygga hemsidan själv eller ta hjälp?
Svaret är, i 9 fall av 10 - anlita en webbyrå. Är ditt företag i ett tidigt stadie och du har gott om tid, begränsat med kapital och en god förmåga att Googla och lösa problem kan du bygga hemsidan själv. Det är dock en tillfällig lösning och förr eller senare kommer du behöva byta ut hemsidan.
Men för de flesta fallen - fokusera på vad du gör bäst och anlita professionell hjälp för hemsidan.


Vad ska ni bygga hemsidan i för verktyg?
Har du tittat runt på vår hemsida kan du inte ha missat att vi har en förkärlek för Webflow.
Vi har byggt och uppdaterat hemsidor i en mängd verktyg - allt ifrån att bygga hemsidor i ren kod, till ReactJS, till verktyg så som Wix, Wordpress och Squarespace.

När vi upptäckte Webflow kände vi att - det här är framtiden. Med Webflow kan vi bygga hemsidor i världsklass för riktigt bra priser.
Vi kan kombinera designer och utvecklare till en roll och få en helt annan effektivitet när vi bygger hemsidor.
Vidare låser vi inte in kunderna till att vara beroende av oss, då Webflows verktyg är så intuitivt och framför allt deras Content Editor som är skapad för att vem som helst ska kunna uppdatera innehåll på hemsidan.
Win-win för alla, och än så länge har vi inte en enda missnöjd kund.


Men Webflow lämpar sig inte till allt. Visst kan du bygga en riktigt bra e-handelssida i Webflow, men ska du bygga extremt stora produktbibliotek kanske det lämpar sig mer att använda Shopify eller Woocommerce.
På samma sätt som det är naivt att förlita sig på Wordpress som bästa teknik för alla projekt, vore det dumt att säga att Webflow är det bästa verktyget för alla hemsidor. Ett annat verktyg vi har våra ögon på är Framer.ai, där vi följer utvecklingen med spänning.

Vad behöver vi tänka på när det kommer till SEO?

Utöver att ni behöver välja en webbyrå ni tror kan hjälpa er med den generella strategin av hemsidan och dess design, så behöver ni säkerställa att de som bygger hemsidan bygger den med en solid teknisk bas (Teknisk SEO).
Detta innebär bland annat att hemsidan behöver ha en bra laddningshastighet, ha en bra URL-struktur och en responsiv design. Du hittar en Teknisk SEO checklista här.

Beroende på din budget kan det vara helt naturligt att allt i den checklistan inte ingår i din hemsida. Men se till att det finns en tydlighet kring vad som ingår i offerten - hjälper webbyrån till med de små detaljerna som Title Tags och metabeskrivningar, eller ska vi fixa det själva?
Dels så att det inte faller mellan stolarna och ni vet vad ni ska göra efter hemsidan är levererad, dels så att den digitala byrån ni anlitat inte får det att framstå som att de kommer att göra mer än de ska. Det är lätt att säga att sidan kommer vara tekniskt SEO-anpassad. Men teknisk SEO är brett - så vad är det ni faktiskt gör?

Så länge du har en god teknisk grund av hemsidan, kan du senare ta ett beslut kring vad du vill göra med ert löpande SEO-arbete. Har webbyrån levererat en bra hemsida och ni har fått förtroende för deras leverans? Testa ett löpande samarbete med dem.
Eller vill du börja skriva blogginlägg själv och se vart det tar dig? Det skadar absolut inte, kvalitativt innehåll är superviktigt för SEO, men någon gång på vägen behöver du anlita professionell hjälp så ni arbetar strategiskt med er sökmotoroptimering.


Ska jag uppdatera min befintliga hemsida eller köpa en ny?

Det är såklart väldigt svårt att svara på, och beror på.
Tyvärr är det dock ofta så att om ni byggt hemsidan själva eller anlitat en mindre bra webbyrå, som inte byggt hemsidan så strukturerat och med rätt metoder, så kan det vara mer effektivt att helt och hållet skrota projektet istället för att försöka lappa till alla hål i skrovet.
Våra hemsidor är alltid genomtänkta och byggda så att du inte ska vara beroende av oss. Vi hjälper er gärna med ett kostnadsfritt utlåtande, kontakta oss idag.


Vad är en rimlig budget för en hemsida?

Tråkigt svar, men det beror såklart återigen på. Ska du bygga en hemsida för ett mindre företag med begränsad information och utan några tredjepartsintegrationer?
Eller handlar det om en en e-handel med 30,000 produkter?
Vill du ha en helt skräddarsydd design, eller räcker det med en anpassning av en välvald mall (template)?

För de minsta projekten och mest pressade budgetarna kan vi hjälpa till för ca 20,000, men generellt kostar våra hemsidor mer än så.
Tack vare våra väl valda verktyg och stora intresse för att bygga bra hemsidor, får du alltid oerhört mycket hemsida för pengarna. Våra hemsidor är alltid enkla att uppdatera och riktigt snygga.


Behöver vi ha löpande hjälp med vår hemsida?

Ska ni satsa på annonsering för att driva trafik till hemsidan och leda konverteringar?
Vill ni arbeta för att nå upp på sökresultaten på Google på ett strategiskt sätt?
Vill ni analysera er hemsida för ständiga förbättringar och bästa möjliga kundupplevelse (högst antal konverteringar)?

Är svaret ja på någon av ovan frågor, bör ni utvärdera löpande hjälp med er hemsida.
Ska ni enbart uppdatera hemsidan någon gång då och då, byta ut lite texter/bilder... Ja då finns det absolut inget behov att ta löpande hjälp, åtminstone inte om vi byggt hemsidan åt er. Dessa ändringar klarar ni enkelt själva.
Däremot kan ni såklart välja att fokusera att lägga er tid där ni skapar värde, och låta någon annan sköta hemsidan. Det gäller bara att ni är säkra att ni anlitar någon som faktiskt är proaktiv i det löpande samarbetet.

Vi hoppas detta gav dig lite vettiga infallsvinklar kring om du ska bygga om din hemsida eller inte, och vad du i så fall bör tänka på.
Seos Design Webbyrå är riktigt stolta över vad vi gör, och vi gör det riktigt bra. Vi hjälper såklart mer än gärna till och garanterar att du kommer bli mycket nöjd med vår service.

Läs mer om våra tjänster här.

Quotation box photo.

,  

Gallery photo.
Gallery - Full-column Photo
Gallery - Big Photo 01
Gallery - Big Photo 02
Gallery photo.Gallery photo.
Gallery - Big Photo 01
Gallery - Small Photo 01
Gallery - Small Photo 02
Gallery photo.Gallery photo.Gallery photo.
Post author's avatar

Post's Author

Amanda Jones

Follow On

Follow Jennifer Williams: